De grote storm die het Noorden en Westen van Nederland op 5 december bereikt, heeft bij de oosterburen een opmerkelijk effect. Duitse windmolens zullen op volle kracht draaien, waardoor stroomprijzen al licht zijn gedaald.
In Duitsland heet de storm die op pakjesavond over de Noorzeekust raast ‘Orkaan Xaver’. En die doet iets opmerkelijks, zo meldt onder meer weekblad Der Spiegel op zijn website.
In verband met de omschakeling van kernstroom naar meer duurzame energieopwekking heeft Duitsland inmiddels een indrukwekkend arsenaal aan windmolens voor de kust en op het land geplaatst. Eind 2012 ging het om een totale capaciteit van 31 gigawatt.
Sinterklaasstorm brengt goedkope stroom
Stroomhandelaren verwachten dat de Duitse windturbines donderdagavond en vrijdag drie tot vier keer zoveel stroom produceren als gewoonlijk en dit over het Duitse net blazen. Omdat het Duitse energienet via grensoverschrijdende verbindingen verweven is het het Nederlandse net, kunnen bijvoorbeeld prijsontwikkelingen in Duitsland ook invloed hebben op Nederland.
De verwachte aanbodpiek heeft de afgelopen dagen in Duitsland al geleid tot een daling van de dagkoersen van stroomprijzen
Ook op de Nederlandse groothandelsmarkt APX is bij de dagprijzen deze week een daling te zien sinds maandag. Consumenten zullen waarschijnlijk niet veel merken van het prijsdipje, want die hebben te maken met prijzen doorgaans over een veel langere periode worden berekend.
Netbeheerder Tennet bereidt zich in Duitsland voor op een 'stresssituatie' en neemt extra maatregelen om een blackout te voorkomen.
Storm treft vooral Waddengebied
De tweede zware storm van dit jaar zal vooral huishouden in het noordelijk kustgebied en op de Wadden, zei een woordvoerder van weeronline.nl donderdag tegenover persbureau ANP. Hij verwacht daar aan het begin van de middag windkracht 10, mogelijk heel even windkracht 11, en windstoten met uitschieters naar 140 kilometer per uur.
In het binnenland zal de westenwind kracht 6 à 7 bereiken, en er zullen windstoten zijn van boven de 100 kilometer per uur.
De schade door omgewaaide bomen zal, in tegenstelling tot de storm van 28 oktober, deze keer meevallen, zo verwacht weeronline.nl. De bomen zitten niet meer in het blad en vangen dus minder wind.
Weerbureau Weerplaza spreekt van een ,,opvallend langdurige storm" met twee piekmomenten. De eerste stormpiek wordt bereikt in de namiddag, aldus Weerplaza, de tweede wordt verwacht aan het begin van de avond. Vanaf dat moment kunnen er ook winterse buien vallen met mogelijk gladheid tot gevolg.
De storm verdwijnt langs de noordkust volgens Weerplaza pas vrijdag in de loop van de dag. Beide weerbureaus waarschuwen voor hoge waterstanden aan de kust door opstuwing van het Noordzeewater.
Het KNMI heeft een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) afgegeven voor het westen en noorden van het land.
KLM schrapt vluchten
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft, nu er extreem weer op komst is, uit voorzorg een aantal vluchten voor donderdag geschrapt. Ook verwacht het bedrijf vertragingen in verband met de verwachte harde wind, zo liet KLM woensdag weten.
Een woordvoerder meldde dat het gaat om 42 Europese retourvluchten (84 enkele reizen). Alle betrokken passasiers zijn geïnformeerd. Een groot aantal vluchten van de maatschappij gaat wel door.
Zo staan er 195 Europese retourvluchten en 45 intercontinentale retourvluchten gepland die vooralsnog wel doorgang vinden. De zegsman adviseert reizigers van die vluchten donderdag de website goed in de gaten te houden voor de actuele vluchtinformatie.
Ook het Duitse Lufthansa heeft een paar vluchten geschrapt. Drie toestellen vliegen niet van Amsterdam naar München, drie gaan niet de andere kant op.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl